BRAD ARGINTIU (ABIES CONCOLOR)

  În Europa şi în România, bradul argintiu (Abies concolor) apare doar ca exotism (se cultivă). Florei spontane a României îi aparţine doar o singură specie de brad: Abies alba.

Specii asemănătoare, confuzii posibile

 
   Exoticul brad argintiu (Abies concolor) nu trebuie confundat, aşa cum adesea se întâmplă, cu indigenul brad alb (Abies alba). De asemenea, bradul argintiu adesea se confundă, cu o altă specie răşinoasă americană decorativă, asemănătoare aproape numai prin coloritul frunzelor aciculare, şi anume cu molidul argintiu înţepător (Picea pungens argentea).
Sistematică

  Specia Abies concolor aparţine familiei Pinaceae.
 
Dintre cele 2 subspecii native (lowiana, concolor), la noi se întâlneşte ssp. concolor, denumirea ştiinţifică completă a bradului argintiu fiind Abies concolor ssp. concolor (wikipedia.org [en]).

Descriere
  
  
Bradul argintiu este un arbore conifer ornamental, cu caractere asemănătoare bradului indigen (Abies Alba), de care se deosebeşte prin talia mai mică (15-25 m), prin culoarea cenuşie-verzuie sau cenuşie-albăstruie - pe ambele feţe - a frunzelor aciculare şi prin mărimea acestora (sunt de 2 ori mai lungi faţă de cele ale bradului indigen).
  În locurile native (zonele montane din centrul şi vestul Americii de Nord) Abies concolor atinge până la 60 m înălţime (wikipedia.org [en]). Recordul s-a înregistrat la un exemplar din Sierra Nevada - California (58,5 m) [Burns, Honkala].
  La bradul argintiu acele (frunzele) sunt persistente, dispuse pe 4 rânduri orizontale, câte 2 pe fiecare parte a ramurii şi îndoite în sus. Ele au 5-7 cm lungime.
   Ca şi la bradul comun (Abies alba), conurile bradului argintiu (florile femele) sunt erecte atât în stadiul tânăr, cât şi  la maturitate (vezi imaginea 1 şi imaginea 2).
Bradul argintiu

Bradul argintiu
Ecologie, origine

  La noi, alături de molidul argintiu, bradul argintiu se întâlneşte ca specie cultivată în scopuri decorative, prin parcuri, spaţii verzi şi grădini. Prezintă o rezistenţă mai mare la poluare şi la îngheţurile târzii în comparaţie cu bradul indigen (Abies alba).

 

  De origine americană, de prin zonele montane din Colorado, Utah, Arizona, California şi New Mexico (Munţii Cascadelor, Coasta Pacificului, Munţii Stâncoşi), bradul argintiu a fost adus în Europa, pentru prima dată, în 1851. În România, între cele două războaie mondiale, bradul argintiu deja devenise o prezenţă comună în spaţiile verzi ale marilor oraşe.
  În mediul nativ, bradul argintiu se întâlneşte la munte, la altitudini cuprinse între 1700 şi 3400 m (wikipedia.org [en]). La noi, se cultivă de la câmpie la munte.
 

Utilizări


  În România bradul argintiu se cultivă ca specie ornamentală, deosebit de decorativă, în spaţii verzi, grădini şi parcuri. Se mai utilizează ca pom de Crăciun.
 
CUVINTE CHEIE:Bradul argintiu, BradArgintiu, Abies, Concolor, Pinaceae, Brad de Crăciun
 
BIOTERAPII ® este o marcă înregistrată la OSIM. Toate drepturile rezervate 2006 - 2016. Utilizarea acestui site, impune respectarea unor termeni şi condiţii (mai multe).
  POZIŢIE

Brad argintiu (Abies concolor)
  POZIŢIE ÎN LISTA PLANTELOR

  TEME ASEMĂNĂTOARE

  BLOG

  MEDIA

  STATISTICI

 
  LEGĂTURI EXTERNE

Abies concolor - wikipedia.org [en]
  EXPRESII CHEIE