MACUL DE GRĂDINA (PAPAVER SOMNIFERUM)

  Macul de grădină (Papaver somniferum) este o plantă cultivată pentru seminţele sale, existând şi culturi speciale pentru latex, destinate industriei farmaceutice.
  Această plantă anuală, reprezintă una dintre cele mai vechi specii introduse în cultură, existând dovezi arheologice despre cultura macului, încă din neolitic.

Sistematică

  Papaver somniferum este o specie care aparţine familiei Papaverraceae.

Descriere

  Macul de grădină este o plantă ierboasă, anuală, înaltă de 0,8-1,5 m, cu întreaga parte aeriană fotosintetizatoare glaucă (verde-albăstruie), care dezvoltă vara, în vârfurile vegetative, una sau mai multe flori mari, din care se formează capsule cu multe seminţe (vezi imaginea 1). Tulpinile şi fructele nemature conţin  un latex alb bogat în alcalozi foarte toxici pentru om (vezi imaginea 2).
  Tulpina macului de grădină, se dezvoltă dintr-o rădăcină pivotantă, fiind erectă, unică, uneori ramificată în partea superioară.
  Frunzele la macul cultivat,  sunt întregi, alterne, alungit ovate, neregulat dinţate pe margini, cu nervura principală proeminentă pe faţa inferioară. Lungimea limbului, dar şi a peţiolului frunzelor scade treptat dinspre baza plantei spre vârful ei, astfel încât frunzele din partea superioară sunt sesile, nu mai lungi de 15 cm (frunzele bazale ajung până la 30 cm) (M. Alexan, O. Bojor, Fl. Crăciun).
  Florile, ca şi acelea ale macului roşu de câmp, sunt solitare, fiind alcătuite din două sepale caduce şi din patru petale mari. Pe exemplarele cu tulpina ramificată apare câte o floare pe fiecare ramificaţie. Culoarea petalelor este variabilă (albă, roz, mov, roşie, purpurie), iar lungimea acestora este cuprinsă între 4 şi 6 cm. La baza fiecărei petale, poate să apară sau nu, câte o pată neagră.
  Fructul este o capsulă porcidă, glaucă până la coacere, brun-gălbuie la maturitate, obovată (ca un ou răsturnat) sau sferică, având un "capac" stelat (cu 8-12 raze), care nu se deschide la maturitate (vezi imaginea 3). La formarea fructului (carpogeneză), proces ce are loc ca rezultat al fecundaţiei florilor, participă nu numai ovarul gineceului, ci şi stigmatul, care apare ca un capac al capsulei, numindu-se disc stigmatic. Seminţele, foarte numeroase, reniforme şi închise la culoare, se eliberează prin porii din partea superioară, laterală a fructului. După soiul cultivat, seminţele de mac pot fi negre, cenuşii întunecate, cenuşii-albastre, albastre-negricioase, violet-cenuşii.
  Cea mai mare valoare, prezintă seminţele albastre de nuanţa oţelului (M. Alexan, O. Bojor, Fl. Crăciun).

Înflorire

  Macul de grădină nfloreşte vara (VI-VIII) (vezi imaginea 4).

Ecologie

  Papaver somniferum este o plantă de cultură  specifică zonelor temperate, întâlnindu-se îndeosebi în Europa şi în Asia. Se cultivă pe suprafeţe întinse în nordul Indiei, în China, în Pakistan şi în Rusia. În Europa, planta apare mai mult în Peninsula Balcanică.
  În România, macul de grădină, întâlneşte cele mai bune condiţii, în regiunile dealurilor mai  joase, în depresiunile colinare, precum şi în zona de şes din vestul ţării (Banat-Crişana). Planta fiind destul de pretenţioasă la apa din sol, nu se recomandă a fi cultivată acolo unde pânza freatică este la mare adâncime (cu excepţia zonelor irigate), căci dacă nu sunt ploi suficiente, cultura sa poate fi compromisă. De asemenea, macul de grădină, se dezvoltă doar pe soluri bogate în humus, permeabile, uşoare, profunde. În afara culturilor mari, planta, după cum îi spune şi denumirea populară, se întâlneşte frecvent în grădini, mai ales în Bucovina, vestul Transilavaniei,  Banat şi Crişana, unde reprezintă atât o specie ornamentală, cât şi una producătoare de seminţe. "Scăpat" din culturi, pe alocuri, macul de grădină apare ca specie subspontană.

Utilizările macului de grădină

  De la macul cultivat se  folosesc, ca materie primă, capsulele şi seminţele.

  Capsulele de mac

  Capsulele de mac, încă imature (verzi), conţin mult latex, care se recoltează prin incizii, rezultând produsul cunoscut sub numele de opiu (vezi imaginea 2). În opiu, pe lângă multe alte substanţe, se găsesc două categorii de alcaloizi; alcaloizii cu nucleu fenantrenic (morfina, pseudomorfina, codeina, tebaina, etc.) şi alcalozii derivaţi ai izochinoleinei (papaverina, codamina, narcotina, etc.) (M. Alexan, O. Bojor, Fl. Crăciun).
  Aceste substanţe, deosebit de toxice şi cu proprietăţi narcotice, deşi în cantităţi mai reduse, se regăsesc şi în capsulele uscate.

  Atenţie !

  Cultivarea macului în scopul obţinerii opiului, înafara culturilor speciale, autorizate, este strict interzisă pe întreg teritoriul României şi UE.
  De asemenea, folosirea empirică în tratamente a capsulelor de mac uscate, chiar şi în gargarisme, este deosebit de periculoasă şi contraindicată, semnalându-se numeroase intoxicaţii grave, în urma folosirii infuziilor, chiar şi "diluate" de fructe uscate de mac, în scop calmant sau ca şi somnifer.
  Folosirea capsuleor uscate de mac în România, era destul de des utilizată, administrându-se, sub formă de ceai, copiilor mici ca să adoarmă sau să se liniştească, deşi această uzanţă era contraindicată de către medicina populară, care afirma că preparatul,  "pe copii îi slăbeşte peste măsură".

  Seminţele de mac

  Seminţele de mac nu conţin alcaloizi, în compoziţia acestora predominând trigliceridele formate din acizi graşi mononesaturaţi (acid oleic) şi polinesaturaţi (linoleic, gama linolinic, etc.). Conţinutul în lipide ale seminţelor este de 35-50%.  Aceste seminţe oleaginoase, pe lângă ulei mai conţin proteine, săruri minerale şi substanţe enzimatice.
  Prin presarea la rece a seminţelor de mac, se obţine un ulei cu indice de iod mare (sicativ), deci cu un grad ridicat de nesaturare, care aduce beneficii sănătăţii [mai multe despre seminţele de mac].

BIOTERAPII ® este o marcă înregistrată la OSIM. Toate drepturile rezervate 2006 - 2016. Utilizarea acestui site, impune respectarea unor termeni şi condiţii (mai multe).
  POZIŢIE

Macul de grădină (Papaver somniferum)
  MEDIA

  POZIŢIE ÎN LISTA PLANTELOR

  ESENŢIAL

  TEME ASEMĂNĂTOARE

  CUVINTE CHEIE