SĂLĂȚICA, UNTIȘORUL SAU GRÂUȘORUL (RANUNCULUS FICARIA)
  Sălăţica, numită şi untişor sau grâuşor, este o plantă ierboasă, glabră, perenă, destul de măruntă, care înfloreşte primăvara devreme. (vezi imaginea 1).

Ranunculus ficaria - aspect general

Sistematică

  Sălăţica (Ranunculus ficaria) aparţine familiei Ranunculaceae.

Descriere

  La untişor, partea subterană este formată dintr-un rizom foarte scurt, din care se dezvoltă rădăcini subţiri, dintre care unele, mai multe sau mai puţine, sunt tuberizate (vezi imaginea 2).
Partea subterană, în parte tuberizată, la grausor (Ranunculus ficaria)
  Partea aeriană, înaltă de 15-30 cm, este alcătuită dintr-o tulpină prevăzută cu frunze încă de la colet. Frunzele la sălăţică sunt peţiolate, poligonal cordate, cărnoase, întregi (nedivizate), lucitoare, cu marginile rotunjite, complet lipsite de perişori. Adesea limbul apare asimetric. Frunzele bazale sunt mai mari şi lung peţiolate iar cele din etajele mai înalte sunt sensibil mai mici şi cu codiţa scurtă.
  Faţă de cele mai multe specii ale genului Ranunculus cu flori galbene, numite popular piciorul cocoşului, grâuşorul se deosebeşte cel mai mult prin frunzele sale întregi (la celelalte specii frunzele sunt palmat-sectate). Marginea limbului apare serată sau dinţată.
  La subţioara frunzelor de untişor se află mici bulbi (tuberule, bulbile) ovoizi, prin care planta se înmulţeşte vegetativ (L. Popovici , C. Moruzi, I. Toma). Aceste bulbile au forma bobului de grâu, de unde derivă una din denumirile populare ale plantei  (grâuşor) [I. Iancu].
  Floarea la sălăţică este solitară, galbenă, actinomorfă, având periantul alcătuit din 3 sepale alb-gălbuie sau verzi-gălbui şi din 8-12 petale eliptice şi lucitoare. Staminele sunt numeroase, aşezate spiralat.
  Fructele speciei sunt nucule cu cioc scurt (C. Pârvu). Nuculele sunt numeroase şi unite la bază (polinucule).
  Nuculele sunt numeroase şi unite la bază (polinucule).
  Toate elementele şi organele vegetative ale grâuşorului pot fi urmărite în imaginea 3.
Sălăţica (Ranunculus ficaria) - floarea, frunza, partea subterană

Înflorire

  Sălăţica (Ranunculus ficaria) înfloreşte la începutul primăverii, în martie-aprilie (vezi imaginea 4).
Salatica in timpul înfloritului

Ecologie

  Untişorul este o specie răspândită în Europa şi în Asia Centrală (C. Pârvu). Ciclul de viaţă (perioada de vegetaţie) la Ranunculus ficaria ţine puţin, încheindu-se în epoca de înfrunzire a speciilor lemnoase (I. Iancu).

  Pentru flora României sălăţica este o prezenţă relativ comună, de la câmpie la munte. Creşte pe soluri jilave, afânate, neutre sau uşor acide, în păduri, tufărişuri, poieni, parcuri şi grădini. Acolo undă găseşte condiţii prielnice, se dezvoltă în masă (vezi imaginea 5).
Dezvoltarea în masă a untisorului
  Sălăţica se întâlneşte şi în afara arealelor naturale, fiind pretabilă culturii în scopuri ornamentale, în grupuri, în masivele arborescente.

Compoziţie

  Părţile aeriene şi subpământene ale grâuşorului conţin anemonină, protoanemonină, acid ficaric, ficarină, tanin, săruri minerale. Primăvara devreme, înainte de înflorire, în frunze se acumulează cantităţi apreciabile de vitamina C.

Toxicitate

  Întreaga plantă de sălăţică este toxică, cu excepţia frunzelor înainte de înflorire.
  Toxicitatea se manifestă prin spasme ale musculaturii faciale şi colici abdominali, iar în cazuri grave prin pareze şi paralizii.

Utilizări alimentare şi oficinale

  Frunzele crude de sălăţică, după cum le spune şi numele, se utilizează în alimentaţie, însă cu precauţie şi numai înaintea înfloritului. De asemenea ele posedă proprietăţi oficinale.


  Administrarea organelor plantei (rădăcini, tulpini, frunze - în timpul şi după înflorire, flori, seminţe) este contraindicată din cauza toxicităţii. Aceste elemente însă, spot sta la baza preparării unor produse fitoterapeutice cu aplicaţie externă. Aşadar este important momentul recoltării frunzelor (HERBA CHELIDONII MINORIS) sau a plantei întregi (HERBA CHELIDONII MINORIS). Toate părţile vegetale colectate  de la sălăţică trebuiesc separate de impurităţi şi înainte de folosire se spală bine într-un jet de apă rece (mai multe despre untisor in alimentatie, dietetica si fitoterapie).

BIOTERAPII ® este o marcă înregistrată la OSIM. Toate drepturile rezervate 2006 - 2016. Utilizarea acestui site, impune respectarea unor termeni şi condiţii (mai multe).
  POZIŢIE

Sălăţica, untişorul sau grâuşorul (Ranunculus ficaria)
  MEDIA

  POZIŢIE ÎN LISTA PLANTELOR

  ESENŢIAL

  TEME ASEMĂNĂTOARE

  BLOG

  CUVINTE CHEIE