SCHINDUFUL

  Schinduf (Trigonella foenum-graecum) este o plantă iubitoare de căldură, care la noi creşte doar cultivată în sudul şi sud-estul ţării.
  Din punct de vedere fitoterapeutic, valoroase sunt seminţele (boabele) care se formează în păstăile plantei.

Proprietăţi, recomandări

  Făina de schinduf, rezultată din măcinarea boabelor, luată ca atare sau infuzată (o linguriţă zilnic într-o cană cu apă) este: hipocolesterolemiantă, hipotrigleridemiantă, hipoglicemiantă, secretolitică, estrogenică, tonic generală, tonic musculară,  antiastenică,  galactogogă, spermicidă (inhibă viabilitatea spermatozoizilor), antistreptococică, uşor laxativă, vitaminizantă şi mineralizantă.
  Datorită acestor proprietăţi, făina de schinduf se foloseşte ca tonic neuro-muscular şi ca stimulent metabolic, fiind recomandată în special în astenie, surmenaj, debilitate fizică, digestie şi metabolism lent. Schinduful mai stimulează lactaţia, scade colesterolul rău şi nivelul trigliceridelor circulante şi micşorează glicemia. De asemeni, seminţele măcinate ale acestei plante, uşurează respiraţia şi ajută la eliminarea mucozităţilor pulmonare, mai ales în cazul formelor de bronşită cu tuse seacă.
  Atât efectul hipoglicemiant, cât şi cel hipocolesterolemiant este semnificativ, schinduful fiind recomandat diabeticilor şi celor care suferă de ateroscleroză.
  Făina de schinduf în contact cu apa sau cu lichidele digestive (salivă, suc gastric, etc.)  duce la formarea unor mucilagii cu rol curativ şi protector asupra mucoaselor stomacului şi intestinelor, administrarea sa fiind recomandată în catarele digestive, în gastrită şi în caz de constipaţie.
  Se poate recurge la schinduf, ca la un supliment, atât în cura de îngrăşare cât şi în aceea de slăbire, mai ales când greutatea corporală inadecvată este asociată sau cauzată de tulburări ale glandei tiroide.
  Deoarece în compoziţia seminţelor de schinduf se găseşte multă niacină, aceste boabe sunt recomandate în hipovitaminoza şi avitaminoza PP (pelagră).
  Ca adjuvant, schinduful se utilizează în tratamentul cancerului. Este recomandat în următoarele forme (după A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke):
  - cancer de gât,
  - cancer abdominal (de stomac, de colon, al intestinului subţire, de ficat, de splină),
  - cancer de sân,
  - cancer genital (testicular, vulvar, uterin),
  - cancer renal,
  - Cancer de rect.
  Extern, prin acţiunea antiinflamatoare locală, făina de schinduf, sub formă de comprese, se aplică pe zonele afectate de abcese, furuncule sau panariţiu.

Preparare, administrare

  Făina de schinduf se poate lua ca atare, cu apă (o linguriţă pe zi) sau se poate utiliza ca materie primă pentru ceai.
  În scopul preparării ceaiului, peste 2 linguri de făină de schinduf, se toarnă 250 ml de apă clocotită. După răcire, când este încă călduţă, această infuzie se bea îndulcită cu miere naturală (cu excepţia diabeticilor). Şi mai bine este ca acest extract apos, să se realizeze pe baia de apă (bain marin), lăsându-se pe foc mic, timp de o oră. De asemenea, cantitatea zilnică recomandată (2 linguri) se poate administra ca atare, în 2-3 reprize.
  Pentru aplicaţiile externe, se utilizează 100 g de seminţe măcinate, care se încălzesc cu puţină apă, până la primul clocot. Se aplică local, sub formă de comprese, în tifon (Ovidiu Bojor 2003).

Contraindicaţii, reacţii adverse

  Planta nu se recomandă a fi administrată în timpul sarcinii.
  Principiile din seminţele din schinduf pot interacţiona în mod negativ cu medicamentele anticoagulante (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
  Deoarece boabele speciei conţin substanţe care în organism se pot comporta ca precursori ai hormonilor steroizi, se recomandă să se limiteze administrarea în cazul copiilor care încă nu au depăşit pubertatea.
  Nu s-au semnalat reacţii toxice în urma administrării preparatelor pe bază de seminţe de schinduf.

BIOTERAPII ® este o marcă înregistrată la OSIM. Toate drepturile rezervate 2006 - 2016. Utilizarea acestui site, impune respectarea unor termeni şi condiţii (mai multe).
  POZIŢIE

Schinduful
  APROFUNDAT
BOTANICĂ

  TEME ASEMĂNĂTOARE

 CUVINTE CHEIE