Cancerul de prostată e tratat?

0
1343

Un tratament minim invaziv care reduce simptomele tractului urinar pentru bărbații cu prostate mărite își menține eficacitatea timp de cel puțin trei ani după ce pacienții sunt supuși terapiei, potrivit cercetării prezentate astăzi la reuniunea științifică anuală a societății radiologiei intervenționale din 2017. Acest studiu de 1000 de bărbați este cea mai mare de acest gen pentru a evalua eficacitatea pe termen lung a embolizării arterei prostatei (PAE).

Prostata mărită, de asemenea, cunoscut sub numele de hiperplazie benignă de prostată (BPH), este una dintre cele mai frecvente probleme de prostată care apar la bărbați mai în vârstă de 50 de ani. Potrivit Institutelor Naționale de sănătate, 14 milioane de oameni din SUA au avut simptome sugestive de BPH, care pot afecta 50 la sută din bărbați cu vârsta cuprinsă între 51 și 60 de ani și până la 90 la sută din bărbați cu vârsta mai mare de 80 de ani.

Un tratament minim invaziv care reduce simptomele

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că PAE, dezvoltat și efectuat de radiologi intervenționali, este deosebit de eficient la bărbații cu BPH care au, de asemenea, o retenție urinară acută sau incapacitatea de a urina în mod voluntar și la pacienții cu prostate foarte mari, care sunt în mod normal tratate cu o intervenție chirurgicală deschisă.

Din nou și din nou, văd pacienți care sunt ușurați să afle despre PAE pentru că ei nu sunt capabili să tolereze medicamente pentru BPH din cauza efectelor secundare. Acești bărbați, de asemenea, nu doresc o intervenție chirurgicală tradițională, deoarece implică riscuri mai mari, are efecte secundare sexuale posibile, și are un timp de recuperare, care este relativ lung în comparație cu PAE, care este, în general, efectuate sub anestezie locală și pe o bază ambulatoriu.”

În timpul fiecărei evaluări, simptomele bărbaților au fost măsurate prin scorul Internațional al simptomelor prostatei (IPSS), care testează blocarea fluxului urinar și indicele internațional al funcției Erectile (IIEF), care evaluează disfuncția erectilă. Cercetătorii au măsurat, de asemenea, mărimea prostatei și cantitatea de urină rămasă în vezică după urinare. Ei au evaluat, de asemenea, debitul urinar maxim și nivelul antigenului specific prostatei (PSA), un test utilizat pentru depistarea cancerului de prostată.

Datele din aceste măsuri au relevat pe termen scurt că tratamentul a avut o rată de succes cumulativă de 89% — măsurând succesul tuturor variabilelor în perioada de testare dată. Cei 807 de bărbați evaluați la marca pe termen mediu au avut o rată de succes de 82%. Iar din cei 406 pacienți măsurați la valoarea pe termen lung, 78% au fost considerați succes cumulativ.

În timpul PAE, un radiolog intervențional face o mică incizie în vintre sau încheietură pentru a introduce un cateter (un tub mic de mărimea unui fir de spaghete) într-o arteră și, folosind ghidarea imaginii, direcționează cateterul la vasele de sânge de pe ambele părți ale prostatei mărite. Odată ajunși acolo, doctorul folosește mărgele microscopice pentru a bloca fluxul sanguin în anumite zone ale prostatei, privând acele celule de oxigen, ceea ce duce la micșorarea glandei.

Într-o analiză suplimentară, cercetatorii au descoperit ca printre 112 pacienți care au suferit, de asemenea, retenție urinară acută (AUR) înainte de a trece PAE, 106 sau de 94,6 la sută avut cateterul îndepărtat între două zile și trei luni după tratament. La urmărirea pe termen mediu și lung, 95 din 112 (84.8 la sută) și 89 din 112 (78.5 la sută) nu au prezentat nici o reapariție a AUR lor.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent

Echipa a efectuat, de asemenea, PAE la 210 pacienți care au avut opțiuni de tratament limitate din cauza măririi extreme a prostatei (mai mare de 100 cm3). Dintre acești bărbați, 84% au avut succes cumulativ la evaluarea pe termen scurt și 76,2% la evaluarea pe termen mediu și lung. Mărimea normală a prostatei este de 15 cm3 până la 30 cm3.

Deși această cercetare a demonstrat că PAE a avut un mare succes, Pisco a observat că tratamentul poate să nu fie adecvat pentru toți pacienții, cum ar fi cei cu ateroscleroză arterială avansată, care se poate datora fumatului sau diabetului. El recomandă ca bărbații să vorbească cu un radiolog intervențional sau cu alți membri ai echipei lor de îngrijire pentru a discuta opțiunile de tratament.

Ca un pas următor, cercetătorii efectuează acum un studiu care compară eficacitatea PAE cu un tratament fals — sau placebo — pentru a aborda orice posibil efect placebo care ar fi putut avea loc în timpul cercetării Pisco cu acești 1000 de pacienți.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, al doilea după cancerul de piele. Învățarea că cineva are orice tip de cancer nu este ușor, dar prima întrebare pe mintea celor mai mulți pacienți după diagnostic este, “este cancerul de prostată vindecabil?”

Rata de supraviețuire scade semnificativ atunci când cancerul este detectat în etapele ulterioare; cu toate acestea, vestea bună este că doar aproximativ cinci la sută dintre bărbați sunt diagnosticate după ce cancerul a devenit larg răspândită în tot corpul. Pe scurt, mai mult de 90 la sută dintre bărbații diagnosticați cu cancer de prostată trăiesc cinci ani sau mai mult după tratament, ceea ce face una dintre cele mai curabile forme de cancer.

Ce este hiperplazia benignă de prostată (BPH)?

Hiperplazia benignă de prostată (BPH) este o mărire a prostatei. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, prostata se mărește. BPH nu duce la cancer de prostată. Prostata este în abdomen sub vezica urinară. E vorba de mărimea și forma unei nuci. Ca parte a sistemului reproductiv masculin, produce un lichid alb lăptos care ajută la transportul spermei în timpul ejaculării mărirea prostatei poate afecta fluxul de urină (urinare).

Tratamentul pentru BPH și simptomele sale, de obicei, începe cu medicul dumneavoastră de familie, care vă poate referi la un urolog. Medicul dumneavoastră vă poate cere să opriți sau să modificați medicamente sau să tratați o infecție a tractului urinar care ar putea agrava simptomele. Medicul dumneavoastră vă va baza, de obicei, tratamentul pe severitatea simptomelor dumneavoastră și modul în care acestea afectează calitatea vieții, mai degrabă decât pe dimensiunea prostatei sau a necesarului medical (cu excepția cazului în rinichii sunt afectate).

Cele mai frecvente plângeri care să conducă la tratament somn intrerupt din cauza necesității de a urina pe timp de noapte, și frecvența și urgența cu incapacitatea de a controla urinarea în mod regulat. Deși pentru majoritatea bărbaților multe dintre simptomele nu se înrăutățesc de ani de zile, și poate obține chiar mai bine cu timpul, o complicație rară a BPH implică un blocaj brusc și complet de urinare. Acest lucru trebuie să fie tratate imediat.

Deși chirurgia poate îmbunătăți simptomele de BPH, este mai puțin frecvente, deoarece tratamentele medicale au devenit disponibile. Chirurgia poate provoca complicații pe termen lung, inclusiv ED și incontinență. Și un număr mic de oameni au nevoie de o a doua operație din cauza creșterii continue a prostatei sau a uretra îngustată cauzată de prima operație.